Cum ii cereti unui arhitect sa va faca planul de casa?

Nu uitati ca, revenind asupra unui proiect, din cauza ca sunteti nehotarat, nu veti face decat sa declansati si o serie de investitii noi sau timp pierdut, taraganare a lucrurilor, la fiecare schimbare. De aceea e bine sa ii puteti da drumul proiectului, ca sa fie facut de arhitect dupa o intalnire sau cel mult doua. In general, mai ales cand sunt mai multi factori de decizie, fie el si un cuplu cu gusturi comune, exista preferinte separate: de la stilul casei pana la simpla culoare a peretilor, nu totul poate fi exact pe gustul ambilor parteneri. Sau al tuturor celor implicate ca factori de decizie. Faceti-va asadar o lista pe care sa cadeti de comun acord inca de acasa. El va reprezenta tema de proiectare, care va furniza toate datele necesare unei bune intelegeri a ce se doreste. Ea va cuprinde:

Dimensiunile si forma casei: aveti o anumita portiune de teren si stiti deja in ce suprafata trebuie sa va incadrati, totusi trebuie sa specificati mai mult de atat, adica perimetrul construit, zona pentru curte, unde va veni gardul, unde va fi strada, daca doriti anexe sau nu, daca veti face si alte drumuri de acces etc. Desigur, stabiliti inaltimea casei, in functie de cate etaje are (o vreti doar cu parter, mansardata sau nu, cu un anumit numar de etaje?). Nu uitati nici de faptul ca o casa foloseste si subsolul: vreti garaj sau nu, il veti face alaturi de casa sau la un nivel sub pamant? Vreti un subsol, beci cu alta destinatie? (Care va fi acesta? Va doriti un depozit pentru alimente sau un loc pentru repetitiile muzicale ale copilului dv.? Ori doar un atelier?). Mai departe: parter inalt sau nu? Cate usi de acces va doriti si care va fi principala. Nu ar strica sa va ganditi si la orientarea ei catre punctele cardinale, daca tineti neaparat la aspecte Feng Shui, desi arhitectul va va recomanda pozitia cea mai potrivita, in raport cu conditiile naturale (soarele si vanturile, vecinatatile etc.) din regiune.

Stilul casei. Va vedeti stand intr-o locuinta in stil traditional, rustic, retro, contemporan, modern, minimalist? Aceasta este cheia temei pentru arhitect, chiar daca va poate recomanda chiar el un anume stil. Forma casei depinde de acest stil. Aici, desigur, se poate sa va fie mai usor sa aduceti imagini cu genul de casa care va place, pe principiul ca o imagine face mai mult decat o mie de cuvinte. Totusi, nu va asteptati sa va fie reprodusa exact acea locuinta, pentru ca viitorul camin va fi personalizat in functie de necesitatile dv. (Daca doriti sa cititi mai multe despre stiluri, chiar daca nu este vorba de cele arhitecturale, ci decorative, mergeti orientativ si la articolul Stiluri de decorare a unui interior.)

Performantele, stabilitatea si fiabilitatea. De la fundatie pana la acoperis, o casa este un adevarat ecosistem (consuma, respira, elimina, are o durata de viata determinata) si performantele ei tin chiar de optimizarea acestor procese. Ati auzit desigur de locuinte pasive, ecologice, cu consum mic de curent, facute din materiale naturale etc. In primul rand, decideti daca va permiteti investitia in surse de energie alternativa si in cele mai bune materiale de termoizolare, hidroizolare, izolare fonica etc. De obicei raportul este: „investitie initiala mai mare a economii pe viitor” sau invers, „investitie mica a costuri ulterioare de intretinere mai mari”. Desigur, exista si posibilitatea investitie mica cu costuri mici si pe viitor, dar in detrimentul performantelor, doar de dv. depinde cat puteti taia din aceste performante ca sa nu ajungeti la probleme si disconfort. Exista o serie de discutii care se pot purta aici si doar arhitectul va poate recomanda cele mai bune solutii. Cititi cat puteti de mult despre materialele de constructie inainte, dar nu deveniti tributar unei idei de genul „vreau o casa de caramida”, „una de chirpici” sau „una de lemn”. In primul rand pentru ca oricum vor fi implicate o serie de alte materiale. In al doilea rand, pentru ca e posibil sa va razganditi cand o sa aflati de la profesionisti mai multe detalii despre ce inseamna intretinerea si performantele (de exemplu, daca va doriti o casa cu etaj, nu o puteti face din chirpici). Tineti minte: materialele de constructie din ziua de azi au o serie de calitati si e bine sa fiti deschis si intelept totodata, fara sa ignorati protectia sanatatii membrilor familiei si, evident, siguranta lor. O sa auziti, de exemplu, de case facute pe structura metalica, ba chiar de case facute din containere.

Fosele septice, instalatiile de canalizare, modul de evacuare a reziduurilor, a apelor pluviale fac iarasi parte din aceasta categorie a performantelor pe care vi le asigura casa. Nu uitati sa va interesati la cat timp trebuie reconditionate materialele de constructie inainte de a decide (in special in cazul lemnului).

In ce priveste performantele sunt multe de discutat, dar in esenta este vorba de: consumul si pierderile de energie (pe care le veti dori cat mai mici posibil – stabiliti sursele de curent electric, gaze, apa si din ce retele le folositi; unele persoane aleg de pilda sa renunte la gaze si sa foloseasca doar curent electric si apa), rezistenta la cutremure, rezistenta la incendii, izolarea fonica a locuintei. Materialele mai trebuie alese in asa fel incat sa obtineti un mediu sanatos, sa puteti proteja si mediul (in fond, tot dv. respirati aerul si din curte sau folositi apa din panza freatica prezenta, asa ca nu va veti dori sa poluati subsolul propriu). Definiti deci care dintre aceste lucruri sunt prioritare pentru dv. Si specificati-le.

Confortul. A nu se confunda cu performantele casei. E vorba despre confortul locatarilor, care tine si de alte lucruri, precum ambientul (lumina, caldura, igiena), securitatea locuintei (avertizare, supraveghere, alarma) si comunicarea cu exteriorul (telefon, interfon, radio/tv, internet). Materialele pentru finisaje, instalatiile, sunt iarasi mult prea multe pentru a le putea lua in calcul aici, dar avand orientativ reperele de mai sus stabiliti deja care sunt lucrurile importante pentru dv.

Pretul. De la fundatie pana la acoperis, o casa este micul dv. univers si exista posibilitati aproape nelimitate de a o personaliza in functie de preferintele dv. Pretul finit al locuintei nu va poate fi spus din start (decat daca o cumparati la cheie), ci abia dupa ce dati tema de proiectare. Chiar daca dupa aceea o veti face in regie proprie sau lasati unei firme proiectul pentru a se ocupa, va trebui sa spuneti totusi din start ca nu vreti sa sariti peste o anumita suma. Daca veti lucra cu o firma, cereti estimarea manoperei si devizul. Stabiliti, asadar, suma totala pe care o veti plati pe casa, cu tot cu avize si autorizatii, dar nu puneti doar maximul, ci si minimul pe care il alocati: scrieti un interval cu sumele intre care va puteti incadra, lasand totusi o marja si pentru eventuale interventii suplimentare sau cresteri de pret la materiale. In fine, nu uitati ca angajarea unui arhitect bun si proiectul facut de acesta va va scuti de multa munca ulterioara. Merita investitia pe care o faceti in el, pentru ca este specialistul numarul unu: zgarcindu-va la pretul de proiectare o sa ajungeti sa platiti mult mai mult pe erori. Mai retineti si ca este bine sa nu schimbati dupa aceea tema de proiectare, pentru ca va mai vin idei pe parcurs (gestul atrage dupa sine costuri mari adaugate, o serie de „inginerii” pentru structura de rezistenta a casei, care atrag dupa ele nu doar intarzieri, ci si inclusiv o lipsa de unitate a proiectului).

sursa: spatiulconstruit.ro